pieczone avocado z jajkami

Śniadanie lekkie – nie czuje się, żeby cokolwiek się zjadło – a zarazem sycące.

Składniki:

  • po jednym avocado na każdą osobę
  • kilka pomidorów
  • po dwa jajka na każdą osobę
  • cebula
  • oliwa
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • tarty, żółty ser
  • sok z cytryny
  • papryczka chili

Avocado przekroić na pół, wyjąć pestki. Z każdego wydrążyć jeszcze trochę miąższu, ułozyć skórką na dól w naczyniu żaroodpornym. W powstałe po pestce zagłębienia wbić po żółtku, posolić, popieprzyć.

Wyjęty miąższ drobno posiekać, wymieszać z drobno posiekaną cebulą, pomidorami, chili i czosnkiem, doprawić oliwą, solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać, nakładać na każdą połówkę avocado.

Zapiekać około 20 minut w 180°C (jeżeli chcemy żółtka mocniej ścięte, trzymać w piecu dłużej). Podawać gorące, posypane tartym, żółtym serem.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, kuchnia fusion, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, pieczone, śniadania i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s