zupa krem z avocado

Zainspirowany przepisem z bloga smakowita kuchnia, postanowiłem zrobić krem z avocado. Poczytałem o innych pomysłach na tę zupę i w efekcie zrobiłem tak:

Składniki:

  • 6 niewielkich ziemniaków
  • 2 spore, bardzo miękkie avocado
  • 1 papryczka peperoni
  • 1 l domowego bulionu wołowego
  • śmietana 18% (kubek 330g)
  • kilka chlustów tabasco
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oliwie, razem z posiekaną papryczką. Zalać bulionem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie, zdjąć z ognia. Dodać śmietanę, avocado, sok z cytryny, zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i tabasco.

Podawać udekorowane śmietana i listkiem bazylii (albo kolendry) – co tam jest pod ręką.

Sycąca i rozgrzewająca.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia fusion, na jesień, na wiosnę, na zimę, zupy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s