soutzoukakia (σουτζουκάκια)

Kolejna wersja pulpecików w sosie pomidorowym, tym razem na grecką modłę – do tego się to w zasadzie sprowadza. Kolejny przepis, który ma tysiąc wersji.

Mięso:

  • 500g mielonego mięsa – najlepiej wołowiny, choć z wieprzowiny wychodzą równie dobre
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • garść mielonego kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 1 l passaty
  • kawałek masła
  • kubek wytrawnego wina (dowolne, byle nie za ciemne, żeby sos nie stracił koloru)
  • pieprz (dość sporo)
  • cynamon
  • rozmaryn
  • oregano
  • 3 kromki pieczywa

Chleb namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć, dodać do mięsa. Wbić jajko, wsypać kmin rzymski, sól, pieprz, wcisnąć czosnek, całość dobrze wyrobić.

Do naczynia do duszenia (głęboka patelnia?) wlać passatę, wino, włożyć masło. Przyprawić pieprzem, cynamonem, oregano i rozmarynem. Jeśli dodaję suszonych ziół – po dobrej łyżeczce. Jeśli mam świeże, z ogrodu – po kilka posiekanych gałązek. Posolić do smaku, nie za wiele. Postawić na ogniu, niech zawrze.

Do wrzącego sosu wkładać wałeczki formowane z mięsa (mięsa brać po tyle samo, co przy wszystkich innych [pulpetach, tylko toczyć z niego wałki, nie kulki). Potrząsnąć naczyniem, żeby wszystkie pulpety się zanurzyły, zmniejszyć ogień i zostawić na około 1.5 godziny.

Podawać z ryżem, albo frytkami, puree ziemniaczanym, pieczywem. Co komu bardziej pasuje, do zbierania gęstego sosu.

Oczywiście do masy mięsnej można dodać posiekaną cebulę, albo natkę pietruszki, albo i to i to. Widziałem również wersję, gdzie mięso było rolowane wokół nadzienia z fety i kefalotiri, trochę jak kotlet po kijowsku nadziewane masłem. Przed włożeniem do sosu, pulpety można również obsmażyć. To trochę jak z kotletami mielonymi albo bigosem, czy żurkiem – każdy wie jak zrobić i każdy robi trochę inaczej, a na koniec nikt nie ma wątpliwości, co to za danie.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, kuchnia śródziemnomorska, na lato, na wiosnę, na zimę, wołowina i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s