krążki cebulowe z guacamole

Mignęło mi gdzieś w internecie i nie mogłem się powstrzymać, żeby nie spróbować – rewelacyjna przekąska, choć trzeba ja przygotować za wczasu. Ma to też swoje dobre strony – można ja przygotować dużo wcześniej, a potem tylko wyjąć, usmażyć i podać.

Składniki:

  • 2 duże avocado – bardzo dojrzałe, bardzo miękkie
  • 1 pomidor
  • 1/4 kubka siekanej pietruszki (Estera nie lubi kolendry „Tato, to śmierdzi!”)
  • 3 spore ząbki czosnku
  • sól
  • kilka chlustów tabasco
  • sok z 1 limonki (albo cytryny, limonka lepsza…)
  • 2 średnie cebule
  • mąka
  • 2 jajko
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Pomidora sparzyć i obrać, usunąć nasiona i wszystkie zbyt mokre części, drobno posiekać.

Avocado obrać, wrzucić do miski i rozpaćkać – najlepiej zacząć tłuczkiem do ziemniaków, skończyć widelcem. (Tak sobie myślę, że gdybym miał praskę do ziemniaków, to też może być niezłe wyjście… Trzeba będzie zainwestować).

Dodać sok z limonki lub cytryny, przeciśnięty czosnek, posiekanego pomidora, sól, tabasco, posiekaną drobno pietruszkę (albo kolendrę, co kto woli).

Wszystko dokładnie wymieszać.

Cebule obrać, pokroić w talarki grubości około 1.5 cm. Ostrożnie porozdzielać talarki na pojedyncze pierścienie. Wszystkie ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.

Teraz zaczyna się zabawa. Do każdego talarka nakładamy guacamole, a potem całą blachę wstawiamy do zamrażarki, żeby guacamole zamarzło. To jest ten moment, kiedy można je spokojnie w zamrażarce zostawić na jakiś czas (kilka dni?), żeby potem tylko wyjąć, dokończyć i podać na stół. to wygodne.

Rozgrzać tłuszcz (olej, smalec, łój wołowy, jeśli ma być na brytyjska modłę) do 180°C – jak na frytki. Roztrzepać jajka z odrobiną wody, każdy zamarznięty krążek panierować w mące, jajku, a na koniec bułce tartej.

Smażyć na głębokim tłuszczu, na złoty kolor. Wyjmować najlepiej łyżką cedzakową wprost z głębokiego tłuszczu, bo próba podniesienia szczypcami z na przykład sita frytkownicy, może skończyć się zgnieceniem całości w nadal bardzo smaczną, choć niezbyt estetyczną masę.

Podawać na przykład z dipem czosnkowym (gęsty jogurt, sporo czosnku, sól).

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii american style, jarskie, na lato, na wiosnę, przekąski i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s