mizeria

Składniki:

  • ogórki
  • śmietana 18%
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Ogórki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Dodać śmietany – nie za dużo, nie za mało. Ogórki nie powinny w niej pływać, zwłaszcza, że po dodaniu soli i cukru – przynajmniej łyżeczka (babcia zawsze tak robiła) – ogórki puszczą sok. Dodać jeszcze świeżo mielonego czarnego pieprzu, wymieszać i podawać. Nie ma co czekać, choć i następnego dnia, podjadana z lodówki jest pyszna, tylko ogórki tracą chrupkość, co w zasadzie przy podjadaniu nic a nic nie przeszkadza.

Czasami dodaję posiekanego koperku, ale to głównie latem, jak mam go pod ręką w ogródku.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dodatki, jarskie, kuchnia polska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s