tzatziki

My robimy tak.

Składniki:

  • gęsty jogurt naturalny
  • duży ogórek
  • czosnek
  • mięta (świeża, posiekana, albo suszona, pokruszona, co akurat mam pod ręką)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Ogórka – bez obierania – zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przełożyć na sito, posolić i zostawić, żeby wypuścił sok – inaczej tzatziki stanie się wodnistą papką.

Kiedy ogórek odcieknie, odcisnąć go jeszcze solidnie, przełożyć do miski, dodać solidny kubek posiekanej mięty (albo pokruszoną suchą, tej wystarcza dobra garść), przeciśnięty przez praskę czosnek (myślę, że dwa ząbki przynajmniej, ale to zależy jak kto lubi), jogurt – jeżeli ma to być dip, jogurtu potrzeba więcej, jeśli dodatek w rodzaju naszej mizerii – mniej, to oczywiste. Dodać ze dwie solidne łyżki dobrej oliwy extra vergine, pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać.

Schłodzić, podawać.

Kolejny przepis z wariacjami – w niektórych wersjach zamiast mięty występuje posiekany koperek, w niektórych i koperek i mięta. Trzeba wypróbować, co komu bardziej pasuje. Albo robić raz tak, a raz tak, żeby nie było nudno…

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dodatki, jarskie, kuchnia śródziemnomorska, na lato i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s