tagliatelle al salmone

Połączenie gorącego makaronu, gorącego, słodko ostrego sosu śmietanowego, dużej ilości koperku z zimnym, słonym, wędzonym łososiem, chrupiącą, ostrą rukolą oraz słodkimi migdałami jest znakomite.

Składniki:

  • tagliatelle
  • wędzony łosoś
  • koperek
  • śmietana 18%
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • rukola
  • migdały w płatkach
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Łososia pokroić pa paski, czosnek w cienkie plasterki, koperek drobno posiekać. Wstawić makaron.

W czasie kiedy makaron się gotuje – około 7 minut – w niewielkim rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, chwilę (bardzo krótką) podsmażyć uważając, żeby się nie przypalił, dodać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, wrzucić koperek, dodać grubo zmielonego pieprzu, zdjąć z ognia.

Odcedzić makaron, przełożyć na talerze, zwijając w zgrabne gniazdka. Polać sosem. Na wierzchu układać paski łososia, posypać migdałami, udekorować rukolą.

Podawać.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, kuchnia włoska, na lato, na wiosnę, ryby i owoce morza i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s