rosół z kaczki z imbirem i grzybami mun

Dziewczynki mówią na tę zupę „czarny rosół” (to przez sos sojowy). Jest bardzo tłusty – jak to z potrawami z kaczki bywa – aromatyczny, doskonale rozgrzewający. Idealny na chłodne dni.

Składniki:

  • korpus z kaczki
  • pęczek włoszczyzny
  • kawałek (3 cm świeżego imbiru)
  • 30g suszonych grzybów mun
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • cukier (2 łyżeczki)
  • sos sojowy (kilka solidnych chlustów)
  • sos ostrygowy ( 1 solidna łyżka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka

Korpus z kaczki zalać trzema litrami wody, postawić na małym ogniu. Dodać obraną włoszczyznę, imbir, ziele angielskie, liście laurowe, sól (nie za dużo, bo potem będzie dodany sos sojowy i sos ostrygowy, obydwa bardzo słone). Gotować powoli tak, żeby tylko pykało, minimum 2 godziny.

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, odcedzić i pokroić w paski.

Po dwóch godzinach (albo i dłuższym, czasie, zależy ile go mamy) z wywaru wyjąć kaczkę i warzywa. Marchewkę pokroić w ukośne półplasterki włożyć na powrót do garnka. Wrzucić pokrojone grzyby.

Z korpusu obrać mięso i skórę, pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dodać posiekany czosnek i posiekaną, pozbawioną pestek ostrą papryczkę.Przesmażyć, dodając sos sojowy. Kiedy mięso trochę się zarumieni, przełożyć wszystko do garnka z rosołem.

Doprawić sosem sojowym, sosem ostrygowym, cukrem.

Podawać z makaronem ryżowym i natką kolendry (albo pietruszki, jak ktoś kolendry nie lubi…)

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii drób, kuchnia azjatycka, na jesień, na zimę, zupy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s