ciasto filo

Sporo zabawy, niemniej jednak wydaje się być trudniejsze do zrobienia, niż jest w rzeczywistości.

Składniki:

  • 2 kubki mąki przennej
  • 1 kubek wody
  • sól
  • oliwa (2 łyżki)
  • mąka ziemniaczana

Z mąki i wody zagnieść ciasto. Ma być dość luźne, wilgotne, jedwabiste w dotyku. Koło 15 minut wygniatania powinno wystarczyć. Przykryć wilgotnym ręcznikiem i odstawić na 15 minut.

Ciasto podzielić na kulki wielkości dużego jajka, trzymać je cały czas przykryte ręcznikiem, żeby nie obsychało.

Na stole rozłożyć duży obrus, posypać go mąką ziemniaczaną i wałkować kulka po kulce na duże, bardzo cienkie płaty. Z braku profesjonalnego wałka w stylu włoskim czy greckim (bez rączek, cienki i długi) używam drewnianego kija od szczotki. Sprawdza się doskonale.

Podczas wałkowania należy ciasto obficie podsypywać mąką, żeby się nie kleiło. Dobrze jest nawijać placek na wałek i rozciągać rozszerzając dłonie i wałkując. Wystarczy spróbować – działa.

Gotowe płaty ciasta (mają być przezroczyste) układać jeden na drugim, przesypując znowu mąką ziemniaczaną.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii ciasta, jarskie, kuchnia śródziemnomorska i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „ciasto filo

  1. Pingback: spanakopita (σπανακόπιτα) | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s