potrawka z kurczaka

Jak już się ugotuje rosół z kurczaka, to trzeba coś zrobić z mięsem – wtedy na stole ląduje potrawka.

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka z gotowania rosołu
  • 1/2 l rosołu + 1 duża chochla
  • 1/2 kubka śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • maka pszenna
  • 3 łyżki masła

W rondlu rozpuścić masło, wrzucić mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać rosół, ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Wlać sos z cytryn, zamieszać.

Żółtka roztrzepać w wysokim naczyniu, dodając cienkim strumieniem chochlę gorącego rosołu. Dodać do sosu, zamieszać. Dodać śmietanę.

Dodać soli i cukru do smaku – sos powinien być wyraźnie słodko – kwaśny, cytrynowy.

Ostudzone mięso obrać palcami z kości, porwać na drobniejsze kawałki. Tuż przed podaniem mięso włożyć na 3 – 4 minuty do gorącego sosu, żeby się podgrzało. Podawać z białym ryżem.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, drób, kuchnia polska, na jesień, na zimę i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s