spanakopita (σπανακόπιτα)

Grecki placek z ciasta filo, nadziewany szpinakiem i serem feta. Bardzo dobry, choć przygotowanie wymaga trochę zabawy, zwłaszcza, jeśli samemu trzeba zrobić ciasto filo, ale warto.

Kiedy Esme usłyszała, ze robimy spanakopita, pomyślała chwilę i powiedziała: Spanakopita?.. Cwana kobita! I tak oto nowe słowo weszło do naszego słownika. Inaczej już tego placka chyba nazywać nie będziemy. Została cwana kobita.

Składniki:

  • ciasto filo (koło 20 płatów)
  • 1 kg szpinaku
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • czarny pieprz
  • 4 jajka
  • 1/2 kg twardej, greckiej fety
  • oliwa z oliwek

Szpinak chwilę podgotować we wrzątku, odcedzić, odcisnąć, włożyć na patelnie, podlać oliwą i chwile przesmażyć. Dodać pokruszoną fetę, posiekany koperek, wyciśnięty czosnek, jajka, sól i pieprz, dobrze wszystko wymieszać.

Dno blachy do pieczenia wysmarować oliwą i położyć płat ciasta. Posmarować go obficie oliwa i położyć kolejny płat. N spodzie powinno być koło 10 warstw ciasta, każda smarowana oliwą. Włożyć szpinak, wyrównać, polać oliwą, położyć płat ciasta, posmarować oliwą, położyć kolejny, posmarować i tak do końca. Nie należy się specjalnie przejmować, jeśli w cieście zrobi się dziura – nic nie szkodzi, przyjdą kolejne warstwy.

Kiedy szpinak jest już przykryty ciastem, ostrym nożem pokroić wierz w kwadraty. Wszystko polać oliwą, wstawić do pieca nagrzanego do 180°C i piec, aż ciasto zrobi się złotobrązowe. Wyjąć i odstawić na chwilę do ostygnięcia.

Kroić i podawać.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, jarskie, kuchnia śródziemnomorska, na lato, na wiosnę, pieczone i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s