mus z avocado z wędzonym łososiem

Najlepiej przygotować poprzedniego dnia. Bardzo efektowana przystawka.

Składniki (8 porcji):

  • płaty wędzonego łososia – około 500g
  • trochę łososia sałatkowego
  • 3 bardzo dojrzałe avocado
  • 1 cytryna
  • 3 limonki
  • 2 łyżki żelatyny
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • dwa chlusty tabasco
  • tarty chrzan
  • duża łyżka śmietany 18%
  • koperek do dekoracji

Żelatynę wsypać do soku z limonek i odstawić na 10 minut. Po tym czasie podgrzać mieszając, żeby żelatyna się rozpuściła. Lekko przestudzić.

Avocado zmiksować z sokiem z cytryny, śmietaną, oliwą, przestudzona żelatyną, doprawić solą, pieprzem i chrzanem. Dodać kawałki łososia sałatkowego.

Osiem niewielkich filiżanek wyłożyć w środku folią spożywczą, a następnie płatami łososia.

Mus nakładać do środka filiżanek. Po napełnieniu wstawić do lodówki, najlepiej na noc (choć około 3 godzin w zupełności wystarczy).

Przed podaniem wyjąć z filiżanek – folia w tym pomaga – ustawić na półmisku i udekorować gałązkami koperku.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia fusion, na lato, na wiosnę, przekąski, ryby i owoce morza i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s