duszony królik w musztardzie

Składniki:

  • królik
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • masło
  • musztarda dijon
  • papryczka chili
  • mąka
  • śmietana 18%
  • liście laurowe
  • gałązka tymianku
  • gałązka rozmarynu
  • wino

Królika podzielić na kawałki. W garnku do duszenia rozgrzać oliwę i rozpuścić w niej masło. Wrzucić kawałki mięsa i zrumienić z każdej strony. Dodać sól i pieprz. Podlać wszystko winem (białym albo czerwonym, co tam akurat jest pod ręką). Wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek, liście laurowe, tymianek, rozmaryn, papryczkę (bez pestek) dwie solidne łyżki musztardy. Posypać wszystko mąką, zalać wodą, żeby mięso było całkowicie przykryte. Dusić, aż mięso będzie samo odchodziło od kości.

Mięso wyjąć, sos przecedzić. Dodać 1/2 kubka śmietany, kolejne 2 łyżki musztardy dijon. Włożyć mięso, doprowadzić do wrzenia, chwilę jeszcze dusić.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, duszone, kuchnia francuska, na jesień, na zimę i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s