żur

Składniki:

  • 10 łyżek mąki żytniej
  • główka czosnku
  • 1 litr ciepłej wody
  • rosół
  • biała kiełbasa
  • boczek
  • pieczarki
  • majeranek
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • chrzan
  • czosnek
  • mąka żytnia
  • sok z cytryny

Na początek trzeba nastawić zakwas. Do kamiennego, albo szklanego garnka wsypać mąkę żytnią, wrzucić  ze cztery ząbki czosnku, zalać ciepłą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około tydzień.

Nagotować rosołu na kościach, boczku i białej kiełbasie. Wyjąć warzywa, wlać zakwas, dodać posiekane ząbki czosnku – ile tam z główki pozostało – sporo majeranku. Zagotować.

Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle, roztopionym na gorącej oliwie. Wrzucić do żuru.

Ugotowany boczek i kiełbasę wyjąć. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i wrzucić na powrót do garnka. Kiełbasę pokroić w plastry i też dodać do żuru.

Dodać chrzanu, sok z cytryny. Jeżeli żur jest zbyt rzadki, dodać żytniej mąki, rozrobionej z żurem, do uzyskania porządanej konsystencji.

Pogotować jeszcze chwilę, podawać z gotowanymi, gniecionymi zimniakami, serwowanymi na osobnych talerzykach.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia polska, na wiosnę, wielkanocne, zupy i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s