ozorki w szarym szosie

Składniki:

  • ozorki (wieprzowe, albo wołowy ozór)
  • włoszczyzna
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • rodzynki
  • cukier – 1 łyżka
  • woda – 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • mąka  pszenna
  • wino (białe, albo czerwone, w zależności co jest pod ręką)

Ozorki ugotować z warzywami, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, posolić.

Z wody i cukru zrobić karmel – wlać wodę, wsypać cukier, rozpuścić, zagęścić. Dolać rosół z ozorków, dodać zasmażkę z masła i mąki, kieliszek wina. Wrzucić rodzynki, zagotować.

Ozorki obrać ze skóry, pokroić w plastry, wrzucić do sosu. Podgrzać, podawać.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, duszone, kuchnia polska, na jesień, na zimę, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s