pierogi ruskie

Składniki:

  • gotowane, gniecione ziemniaki
  • twaróg (bardzo dobre są z kozim twarogiem)
  • czosnek – 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • woda
  • oliwa

Z mąki, wody i oliwy zagnieść niezbyt luźne ciasto.

Ziemniaki i twaróg w proporcjach 1:1 dokładnie wymieszać, dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek.

Ciasto wałkować na niezbyt cienkie plastry, wycinać kółka, nakładać farsz, zlepiać pierogi. gotować w osolonej wodzie. Podawać z cebulą, pokrojoną w kostkę i zeszkloną na dowolnym, ulubionym tłuszczu.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, jarskie, kuchnia polska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s