angielskie muffiny

Do kolekcji śniadań z blinami, kiedy trzeba wstać wcześniej, żeby ciasto wyrosło. Albo nie trzeba wstawać wcześniej, bo można się nie spieszyć i śniadanie zjeść późno.

Składniki (na 8 bułek):

  • 3 kubki mąki pszennej
  • 1/8 kostki drożdży
  • 2 kubki mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 solidne łyżki masła
  • mąka kukurydziana

Mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier i trochę mąki, zostawić, żeby zapracowało (10 minut w ciepłym miejscu). Na patelni stopić masło.

Do miski wsypać mąkę, dodać sól. Kiedy zaczyn drożdżowy ruszy – dodać go do mąki, wlać masło, wymieszać. I teraz kilka uwag – pewnie trzeba dosypać mąki, możliwe, że trzeba potem dolać mleka. W efekcie ciasto ma być luźne i klejące się do rąk. Takie, żeby potem trzeba było je jeszcze podsypać mąką, żeby dało się je formować. Wymieszać i przykryte odstawić, aż podwoi objętość (około godziny).

Podzielić na 8 części, formować kulki, ręce podsypując mąką, każdą kulkę spłaszczyć i obtoczyć z dwóch stron w mące kukurydzianej.

Smażyć albo bezpośrednio na blasze kuchennej, albo na rozgrzanej patelni o bardzo grubym dnie (żeliwnej, najlepiej) po około 4 minuty z każdej strony. Muffiny mają być po obu stronach ładnie przypieczone, w środku miękkie  i wilgotne.

Przed podaniem nie kroić ich nożem, tylko porozdzielać wbijając widelec w miękki środek, między dwiema skorupkami na wierzchach.

Podawać ciepłe, z czym kto lubi. Nam bardzo smakują z żółtym serem i jajkami sadzonymi z piekarnika, czyli:

do foremki na muffiny, lekko wysmarowanej oliwą albo masłem, wbić jajka, po jednym do każdej „dziury” na muffina. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na jakieś 10 – 15 minut (bardziej 15 niż 10, żeby białka były ścięte, a żółtka nie do końca). Trzeba wypraktykować ze swoim piekarnikiem.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, kuchnia brytyjska, kuchnia fusion, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, pieczone, śniadania i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s