golonka w piwie

Składniki:

  • kawał (kawałki) golonki, w zależności od liczby osób
  • czosnek
  • piwo
  • sól
  • pieprz
  • wędzona papryka
  • cebula (sporo)
  • smalec

Golonkę porządnie naszpikować czosnkiem, natrzeć solą, pieprzem, wędzoną papryką, odstawić na przynajmniej godzinę.

Cebulę posiekać w piórka.

W naczyniu do duszenia rozgrzać smalec. Golonkę obsmażyć na rumiano z każdej strony, odłożyć na bok. Na tym samym smalcu zesmażyć cebulę. Włożyć golonkę, zalać piwem do połowy wysokości mięsa. Dusić, aż mięso samo zacznie odchodzić od kości.

Zdjąć z ognia, mięso wyjąć i – jeśli golonka była zadnia i duża – pozdejmować z kości i podzielić na mniejsze kawałki. Przy mniejszych golonkach – podawać w całości na talerze.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, duszone, kuchnia polska, na jesień, na wiosnę, na zimę, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s