kotlety jagnięce

Składniki:

  • kotlety jagnięce – w zależności od liczby osób
  • sól morska
  • mięta
  • rozmaryn
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • mąka

Mięso stłuc tępą stroną noża. Posypać solą morską, posiekaną miętą i rozmarynem (albo suszonym rozmarynem i pokruszoną suszona miętą). Odstawić na chwilę (albo na dłużej, jeśli nie robimy w ostatniej chwili).

Na patelni rozgrzać oliwę, roztopić na niej masło. Włożyć obtoczone w mące kotlety i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Kiedy puszczą sos, wrzucić posiekany czosnek i smażyć jeszcze kilka minut, na małym ogniu. Pod koniec podlać wodą i przykryć przykrywką – to dodaje soczystości.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, jagnięcina, kuchnia brytyjska, na jesień, na zimę i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s