piersi kaczki w pomarańczach, na sposób azjatycki

Składniki:

  • piersi z kaczki – po jednej na osobę
  • pomarańcze – po dwie na każdą kaczą pierś
  • sos rybny – po dobrym chluście na każdą pierś
  • czosnek – przynajmniej trzy ząbki
  • papryczka chilli – jedna spora
  • anyż gwiaździsty – trzy, cztery gwiazdki
  • świeży imbir – kawałek wielkości kciuka (albo proszkowany, jak świeżego nie ma pod ręką, tak z łyżeczka do herbaty)
  • trawa cytrynowa – dwie, trzy łodygi (można zetrzeć skórkę z jednej cytryny, też wychodzi doskonale)
  • sól
  • cukier

Skórę na każdej piersi ponacinać bardzo ostrym nożem, nie nacinając mięsa. Natrzeć solą, odstawić.

Wyfiletować połowę pomarańczy, z pozostałych wycisnąć sok. Chilli pokroić w cienkie, ukośne plasterki – można z pestkami, dla większej ostrości dania, albo oczyszczone z pestek, wedle gustu. Imbir obrać i pokroić w zapałki. Czosnek pokroić w plasterki. Trawę cytrynową stłuc tłuczkiem do mięsa, albo odwrotną stroną noża.

Rozgrzać patelnię, nie dodając tłuszczu położyć piersi kacze skórą do dołu. Poczekać, aż wytopi się tłuszcz. Mięso odwrócić, chwilę przyrumienić. Polać porządnie sosem rybnym, wlać wyciśnięty sok, dodać imbir, chilli, czosnek, anyż, trawę cytrynową, cząstki pomarańczy. Sos zamieszać. Smażyć wszystko chwilę pod przykryciem, do momentu uzyskania takiego poziomu wysmażenia mięsa, jaki się lubi. Jeśli sos zbyt szybko się zredukuje, podlać wodą. Pod koniec dosypać trochę cukru – łyżeczkę, dwie – do smaku.

Mięso zdjąć z ognia i pozwolić mu odpocząć koło dwóch minut.

Podawać.

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, drób, kuchnia azjatycka, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s