marynowane kanie

Składniki:

  • kanie
  • cebula
  • bułka tarta
  • jajka

Zalewa:

To tylko proporcje – należy przygotować tyle, ile akurat jest potrzebne.

  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • garść ziela angielskiego
  • 1/2 garści gorczycy
  • liście laurowe (kilka)

Cebule pokroić w piórka. Kapelusze kani umyć, lekko osuszyć, pokroić na ćwiartki, żeby łatwiej było pakować do słoików. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na patelni, aż się zrumienią z obydwu stron.

Gorące grzyby nakładać w wyparzone słoiki, warstwę grzybów przekładając warstwą cebuli. Po każdej warstwie dodawać gorącą zalewę. Kiedy słoik się zapełni (nie należy zbyt ciasno grzybów upychać) dolać zalewy, zakręcić i postawić do góry dnem, żeby się wieczko zassało.Gotowe.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, kuchnia polska, przetwory i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s