zupa z kani

Doskonała zupa, prosta w przygotowaniu.

Składniki:

  • kapelusze kani
  • dwie cebule
  • dwa ząbki czosnku
  • trzy marchewki
  • suszony imbir
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • suszona, słodka papryka
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • mąka pszenna
  • bulion (może być warzywny, może być mięsny, można również podlewać czystą wodą, co kto lubi i akurat ma pod ręką)

Kanie umyć i pokroić w niezbyt wąskie paski.

Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce.

Cebule posiekać w kostkę, czosnek w plasterki.

Na patelni rozgrzać oliwę i roztopić w niej masło. Wrzucić cebulę i czosnek, posolić, poddusić. Dodać marchewkę, dusić, aż lekko zmięknie. Wrzucić grzyby, podlać wszystko bulionem, dodać imbir, paprykę, ziele angielskie i liście laurowe, wsypać sporo majeranku.Gotować około 10 minut. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić chochlą bulionu, wlać do zupy. Gotować jeszcze około 5 minut. Podawać.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, jednogarnkowe, kuchnia polska, na jesień, na lato, zupy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s