ogórki małosolne

Do kolekcji przepisów oczywistych.

Składniki:

  • niewielkie ogórki
  • koper – łodygi z kwiatami
  • korzeń chrzanu
  • kilka ząbków czosnku
  • solanka (1 łyżka soli na 1 litr wody)

Na dno słoja albo kamiennego garnka powkładać koper, zgnieciony ręką czosnek (ząbki mogą być nieobrane), obrany i przecięty wzdłuż chrzan. Na tym ciasno układać ogórki.  Zalać gorącą jeszcze solanką. Gotowe po dwóch dniach (choć następnego dnia też są już smaczne).

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dodatki, jarskie, kuchnia polska, na lato, przekąski, przetwory i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s