fish and chips and mushy peas (ryba z frytkami i puree z zielonego groszku)

Klasyka. Pyszna klasyka kuchni brytyjskiej.

Składniki:

  • filet z białej ryby, w zależności od liczby osób
  • zimne piwo
  • mąka pszenna
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • sól
  • pieprz
  • zielony groszek (po garści na osobę)
  • sok z 1 cytryny
  • garść posiekanych liści mięty
  • masło
  • tłuszcz do głębokiego smażenia – najlepiej łój wołowy… tak, wiem, gdzie to kupić? – smalec wieprzowy też doskonale się sprawdza.

W głębokim garnku rozgrzać tłuszcz do 180°C.

Rozgrzać piekarnik do 180°C – będzie potrzebny, żeby wstawić tam rybę, na czas, kiedy będą smażyć się frytki.

Ziemniaki obrać, pokroić na frytki – niezbyt cienkie. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na pół miękko – 4 do 5 minut. Odcedzić, osuszyć.

Rybę pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, rozrobić z chłodnym piwem, do uzyskania konsystencji gęstego ciasta na naleśniki.

Kawałki ryby oprószyć mąką, następnie zanurzać w cieście i wrzucać na gorący tłuszcz. Smażyć, aż ciasto zrobi się złote. Odkładać do żaroodpornego naczynia i wkładać do gorącego naczynia, żeby nie ostygła.

Kiedy cała ryba jest już usmażona i  czeka w piekarniku, na tym samym tłuszczu smażyć obgotowane frytki.

W międzyczasie przygotować groszek – do rondla wrzucić zielony groszek, jeśli jest surowy lub mrożony, podlać wodą, jeśli z puszki – wlać razem z zalewą. Przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut, aż płyn się zredukuje. Dodać masło – sporo – miętę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Zgnieść widelcem, albo tłuczkiem do ziemniaków. Podgrzać jeszcze przez chwilę

Podawać rybę z frytkami, z groszkiem do maczania ryby.

Polecam.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, kuchnia brytyjska, na jesień, na lato, na zimę, ryby i owoce morza i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s