hamburgery

Czasem robimy. Bardzo dobre i sycące.

Składniki na 4 osoby:

  • 500 g wołowiny, zmielonej
  • 1 cebula – może być zwykła, może być czerwona
  • 4 bułki do hamburgerów, z sezamem na wierzchu
  • 8 plastrów boczku
  • żółty ser
  • musztarda dijon, albo inna bardzo ostra
  • sos Tabasco
  • ocet

sos:

  • sałata (1 paczka mieszanki sałat, albo około 1/4 główki sałaty lodowej
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 czubata łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka brandy, albo whisky
  • 1 łyżeczka (w wersji dla dzieci ze dwa dobre chlusty) sosu Tabasco

Mięso zmielić najlepiej samemu, wtedy wiadomo, co się ma. Lekko osolić, doprawić lekko pieprzem, uformować 4 burgery około 2 cm grubości każdy, odłożyć na tależ, wstawić do lodówki.

W misce wymieszać składniki – najpierw te płynne – sosu, potem dodać posiekaną sałatę, wymieszać, odstawić.

Cebulę pokroić w drobniutkie plasterki, osolić, polać octem, wymieszać, odstawić, aż zmięknie.

Rozgrzać patelnię grillową, położyć na niej burgery i smażyć około minuty. Odwrócić, posmarować usmażoną stronę musztardą i pokropić Tabasco. Znowu po minucie odwrócić, znowu posmarować usmażoną stronę musztardą i pokropić Tabasco.

W międzyczasie zrumienić boczek, rozcięte bułki położyć rozcięciem na gorącej blasze, albo rozgrzanej suchej patelni, żeby się podgrzały i lekko zrumieniły.

Zrumieniony boczek położyć na burgerach, przykryć plastrem sera – niezbyt cienkim – podlać patelnię wodą i przykryć dużą pokrywką, żeby ser się rozpuścił. Szybko się rozpuszcza, trzeba po kilkunastu sekundach zajrzeć.

Na spód bułki nałożyć sałaty wymieszanej z sosem, położyć mięso, dodać zamarynowanej w occie cebuli, przykryć wierzchem bułki, podawać.

Tak to robimy w domu. Przepis inspirowany Jamiem Oliverem – w oryginale występują jeszcze ogórki konserwowe i dodatkowy ketchup do bułki, tak w skrócie.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii american style, dania główne, kuchnia fusion, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, wołowina i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s