śniadaniowe placki z kukurydzą (corn griddle cakes)

Przepis pojawił się  w programie BBC2 „Two Fat Ladies” w odcinku „Śniadania”. Postanowiliśmy spróbować i okazało się, że placki są bardzo smaczne i bardzo sycące. Na dorosłą osobę wystarczy w zasadzie jeden placek, żeby się najeść. Akurat na śniadanie w mroźny dzień, choć przepis pochodzi z południa Stanów…

Składniki:
(porcja na 8 placków wielkości racucha)

  • 200 g mąki
  • 1/4 łyżeczki papryki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ubite jajko
  • 1/2 kubka mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 garście kukurydzy z puszki
  • olej do smażenia
  • wędzony boczek – 16 solidnych plastrów
  • syrop klonowy

Wymieszać sypkie składniki, dodać roztopione masło, mleko, jajko, kukurydzę i wymieszać, aż powstanie dość gęste i trzymające się łyżki ciasto. Smażyć placki tak, jak smaży się racuchy. Już usmażone trzymać w ciepłym piekarniku, żeby nie ostygły. Na osobnej patelni usmażyć plastry boczku.

Na talerz nakładać placek, na każdy położyć po dwa plastry boczku, polać wszystko syropem klonowym, podawać ciepłe.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii american style, na jesień, na zimę, śniadania i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s