yorkshire pudding

Klasyka kuchni brytyjskiej, u nas w zasadzie znana głównie z opowieści. A to bardzo dobre, sycące, proste danie. Można podać do obiadu – pieczeni z sosem czy gulaszu – można na śniadanie z resztkami mięsa z obiadu z dnia poprzedniego, śmietaną i tartym parmezanem.

Składniki:
(porcja na 8 – 12 „dołków” w foremce do muffinów)

  • 4 jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej, albo tłuszcz wytopiony przy pieczeniu mięsa

Jajka roztrzepać w dużej misce, dodać sól, mleko i mąkę, rozmieszać. Ciasto powinno być dość lekkie, spływające z wyjętej z niego łyżki (trochę gęstsze niż ciasto na naleśniki).

Do każdego dołka w foremce nalać około 1 cm  oleju, wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika na jakieś 15 minut.

Wyjąć blachę z gorącym olejem i wlać trochę ciasta do każdego dołka. Wstawić na powrót do piekarnika i piec 20 – 25 minut. Podawać gorące.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii ciasta, dodatki, kuchnia brytyjska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, pieczone, śniadania i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s