krokiety ziemniaczane

Składniki:

  • gniecione ziemniaki
  • jajka
  • tarty parmezan
  • mąka
  • bułka tarta
  • gałka moszkatołowa

Ziemniaki mogą być obiadu z dnia poprzedniego, można ugotować specjalnie do krokietów. Trzeba je ugnieść, albo przecisnąć przez praskę.

Dodać startej gałki moszkatołowej, startego parmezanu. Wbić jajko – albo jajka, w zależności od ilości ziemniaków – wyrobić, żeby powstało kleiste, zwarte ciasto. Formować ruloniki, obtaczać w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć niewielkimi porcjami, na głębokim tłuszczu, na złoty kolor. Usmażone krokiety trzymać w nagrzanym do 100°C piekarniku.

Podawać ciepłe.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dodatki, jarskie i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s