pieczony łosoś

Przepis z programu Gordona Ramseya.

Można użyć całego łososia, jak w oryginalnym przepisie, można i filetów wielkości pojedynczej porcji. Zapewne równie dobrze uda się z dowolnej wielkości filetami czy dzwonkami łososia, trzeba tylko dobrać proporcje przypraw.

Składniki:

  • łosoś – cała ryba, albo filety, wedle uznania
  • cytryny
  • trawa cytrynowa
  • świeża bazylia
  • świeży rozmaryn
  • anyż gwiaździsty
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Rybę – jeżeli w całości – po oskrobaniu ponacinać ukośnie, żeby aromaty mogły dostać się do środka. Przy filetach nie ma co robić – są juz gotowe.

Cytryny pokroić w plastry, posolić, popieprzyć i usmażyć na oliwie, aż skórka lekko zbrązowieje na brzegach.

Przygotować folię aluminiową odpowiednio dużą, żeby zmieściła się cała ryba, albo poszczególne porcje (po dwa kawałki folii na każde zawiniątko).

Na folii ułożyć sporo bazylii i rozmarynu, na ziołach położyć rybę, na niej skarmelizowaną cytrynę, anyż, osolić i popieprzyć, polać oliwą. Jeżeli ryba jest w całości, plastry cytryny i gwiazdki anyżu włożyć również do środka. Szczelnie zawinąć folię, żeby para podczas pieczenia nie wydostawała się na zewnątrz.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut.

Podawać z sosem holenderskim.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, kuchnia fusion, ryby i owoce morza i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s