sos holenderski (sauce hollandaise)

Przygotowanie w zasadzie szybkie i proste, choć potrafi być jak z majonezem – czasem się zważy…

  1. Przepis z programu Julii Child.

Składniki:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • 3 żółtka
  • miękkie masło

Sok z cytryny wymieszać z wodą, dodać soli i pieprzu, postawić na małym ogniu, żeby się zredukował do 1/3 objętości. Około 5 minut powinno wystarczyć. Zestawić, ostudzić.

Do rondla wbić żółtka, roztrzepać, dodać łyżkę miękkiego masła, ponownie roztrzepać.

Do ubitych z masłem żółtek wlać ostudzony aromat cytrynowy, ubić trzepaczką nad… Julia Child poleca ubijać bezpośrednio nad ogniem – świetnie udaje się to na płycie kuchni węglowej, sprawdzałem, Julia Child używa kuchenki elektrycznej. Większość przepisów zaleca ubijanie nad kąpielą wodną. Do wypróbowania. …do momentu, aż żółtka zgęstnieją. Wbić jeszcze masła i wetrzeć trzepaczką, do uzyskania gładkiego, gęstego jak majonez, błyszczącego sosu.

2. A taką metodę pokazuje Gordon Ramsay

Składniki:

  • 3 żółtka
  • ocet estragonowy
  • 200g masła
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/4 cytryny

Żółtka wbić do miski, dodać trochę octu (łyżeczkę?). W rondlu rozpuścić masło.

Miskę ustawić nad garnkiem wody, będącej na granicy wrzenia i natychmiast zacząć ubijać żółtka. Kiedy nabiorą powietrza, zacząć powoli, małym strumienie, z przerwami, wlewać masło, nieustająco mieszając trzepaczką. Kiedy wmieszane zostanie całe masło, sos powinien być jedwabiście błyszczący i ładnie oklejać łyżkę.

Zdjąć na bok, dodać soli i pieprzu oraz sok z cytryny. Wszystko wmieszać trzepaczką.

Sos podawać należy ciepły. Jeżeli przygotowany był wcześniej i ostygł, można go podgrzać dolewając gorącej wody i roztrzepując ponownie trzepaczką nad ogniem (tak twierdzi Julia Child).

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, kuchnia francuska, sosy, dipy, dressingi i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „sos holenderski (sauce hollandaise)

  1. Pingback: pieczony łosoś | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s