sos holenderski (sauce hollandaise)

Przepis z programu Julii Child. Przygotowanie w zasadzie szybkie i proste, choć potrafi być jak z majonezem – czasem się zważy…

Składniki:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • 3 żółtka
  • miękkie masło

Sok z cytryny wymieszać z wodą, dodać soli i pieprzu, postawić na małym ogniu, żeby się zredukował do 1/3 objętości. Około 5 minut powinno wystarczyć. Zestawić, ostudzić.

Do rondla wbić żółtka, roztrzepać, dodać łyżkę miękkiego masła, ponownie roztrzepać.

Do ubitych z masłem żółtek wlać ostudzony aromat cytrynowy, ubić trzepaczką nad… Julia Child poleca ubijać bezpośrednio nad ogniem – świetnie udaje się to na płycie kuchni węglowej, sprawdzałem, Julia Child używa kuchenki elektrycznej. Większość przepisów zaleca ubijanie nad kąpielą wodną. Do wypróbowania. …do momentu, aż żółtka zgęstnieją. Wbić jeszcze masła i wetrzeć trzepaczką, do uzyskania gładkiego, gęstego jak majonez, błyszczącego sosu.

Sos podawać należy ciepły. Jeżeli przygotowany był wcześniej i ostygł, można go podgrzać dolewając gorącej wody i roztrzepując ponownie trzepaczką nad ogniem.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, kuchnia francuska, sosy, dipy, dressingi i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „sos holenderski (sauce hollandaise)

  1. Pingback: pieczony łosoś | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s