sos holenderski (sauce hollandaise)

Przygotowanie w zasadzie szybkie i proste, choć potrafi być jak z majonezem – czasem się zważy…

 Taką metodę pokazuje Gordon Ramsay

Składniki:

  • 3 żółtka
  • ocet estragonowy (może być, zwykły jabłkowy)
  • 200g masła
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/4 cytryny

Żółtka wbić do miski, dodać trochę octu (łyżeczkę?). W rondlu rozpuścić masło.

Miskę ustawić nad garnkiem wody, będącej na granicy wrzenia i natychmiast zacząć ubijać żółtka. Kiedy nabiorą powietrza, zacząć powoli, małym strumienie, z przerwami, wlewać masło, nieustająco mieszając trzepaczką. Kiedy wmieszane zostanie całe masło, sos powinien być jedwabiście błyszczący i ładnie oklejać łyżkę.

Zdjąć na bok, dodać soli i pieprzu oraz sok z cytryny. Wszystko wmieszać trzepaczką.

Sos podawać należy ciepły. Jeżeli przygotowany był wcześniej i ostygł, można go podgrzać dolewając gorącej wody i roztrzepując ponownie trzepaczką nad ogniem (tak twierdzi Julia Child).

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, kuchnia francuska, sosy, dipy, dressingi i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „sos holenderski (sauce hollandaise)

  1. Pingback: pieczony łosoś | stajnia gołębie od kuchni

  2. Pingback: steki z ligawy cielęcej, z sosem holenderskim | stajnia gołębie od kuchni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s