fasolka po bretońsku

Składniki:

  • 1/2 kg białej fasoli
  • 190g (słoiczek) przecieru pomidorowego
  • spory kawałek tłustego boczku
  • dwa kawałki kiełbasy
  • spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie

Fasolę namoczyć przez noc i ugotować do miękkości. Nie odlewać całej wody.

Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelnie wytopić tłuszcz z boczku, dodać kiełbasę, potem cebulę. Na koniec wrzucić posiekany na plasterki czosnek. Chwilę przesmażyć, żeby czosnek się nie przypalił i wszystko dodać do fasoli. Dokładnie wymieszać. Dodać przecier pomidorowy, majeranek i ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić jeszcze około 1/2 godziny na małym ogniu.

Gotowe.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, jednogarnkowe, kuchnia polska, na jesień, na zimę, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s