jajecznica z łososiem i koperkiem

Nie lubię jajecznicy. Nikt w domu w zasadzie nie lubi jajecznicy – a ta jest pyszna! Przepis  zobaczyłem buszując w internecie, w programie Gordona Ramsay’a.

Składniki:

  • 3 jajka
  • kawałek masła (mniej więcej dwie łyżki)
  • wędzony łosoś
  • posiekany koperek
  • śmietana 18% – solidna łyżka

Jajka wbić do zimnego rondla, nie roztrzepywać. Dodać masło pokrojone w kostkę. Postawić na dużym ogniu i bez przerwy mieszać (trzepaczką, albo teflonową szpatułką). Co jakiś czas zdejmować z ognia, ciągle mieszając. Sztuczka polega na tym, żeby jajek nie przesmażyć. Mają być mokre i puszyste. W jakimś momencie – po około 5 minutach – jajka zaczną się wyraźnie ścinać. To jest moment, w którym trzeba uważać.  Nieustająco mieszać, a kiedy jajecznica wyraźnie zgęstnieje zdjąć z ognia, dodać łyżkę śmietany, rozmieszać. Dodać sól i pieprz do smaku. Wrzucić poszarpanego na kawałki, wędzonego łososia. Całość posypać posiekanym koperkiem. Podawać z tostami.

Polecam.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, jednogarnkowe, kuchnia fusion, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, śniadania i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s