welsh rarebits (walijskie grzanki z serem)

Składniki:

  • masło – 2 łyżki
  • mąka – 2 łyżki
  • żółtko
  • musztarda – angielska albo dijon
  • sos Worcestershire
  • mleko ewentualnie ciemne piwo
  • starty cheddar (albo inny, dobrze topiący się, żółty ser)

W rondlu z masła i mąki zrobić zasmażkę w proporcjach 1:1. Powoli dolewać mleko (albo ciemne piwo) do uzyskania gęstego sosu. Dodać żółtko, kopiastą łyżeczkę musztardy, spory chlust sosu Worcestershire, starty ser, mieszać, aż ser się rozpuści.

Zdjąć z ognia i pozwolić trochę przestygnąć.

Zrobić tosty – w tosterze, albo pod grillem w piekarniku. Na każdy kawałek chleba nakładać grubą warstwę masy serowej, wstawić pod grill w piekarniku i zapiekać, aż masa zacznie bulgotać i się brązowić na wierzchu (około 5 minut powinno wystarczyć).

Podawać gorące na śniadanie, albo na przykład jako przekąskę.

Z podanych proporcji wychodzi mniej więcej miska do zupy sosu. Można go przechowywać kilka dni w lodówce, zużywając w miarę potrzeb.

 

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, kuchnia brytyjska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, pieczone, przekąski, śniadania i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s