pieczeń jagnięca

Klasyczna, banalna w przygotowaniu, rewelacyjna w smaku.

Składniki:

  • jagnięcina – łopatka albo udziec
  • czosnek
  • gałązki rozmarynu
  • sól
  • oliwa z oliwek

Mięso ponakłuwać dość gęsto nożem, w każde nakłucie włożyć ząbek czosnku i kilka igiełek świeżego rozmarynu. Wszystko natrzeć solą i polać oliwą. Ułożyć w brytfannie na kilku kolejnych gałązkach rozmarynu, piec w piekarniku nagrzanym do 160°C – 180°C.

Mięso jest gotowe, kiedy po nakłuciu ze środka nie wypływa różowy, tylko ładnie przezroczysty sos.

Podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem miętowym.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, jagnięcina, kuchnia brytyjska, kuchnia polska, na jesień, na wiosnę, na zimę, pieczone i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s