welsh cakes (walijskie ciasteczka)

Maślane, wilgotne, pyszne. Banalne i szybkie w przygotowaniu. Rewelacyjne do herbaty, nie za słodkie…

Składniki:

  • kostka masła (200g)
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 100g rodzynek
  • 100g suszonej żurawiny
  • 170g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • dobra szczypta soli

Wszystko wymieszać w misce i wyrobić na ciasto. Formować kulki  wielkości włoskiego orzecha i następnie rozpłaszczać na placki, mniej więcej jednocentymetrowej grubości. Można oczywiście ciasto wałkować i krążki wycinać, ale bez wałkowania jest prościej i szybciej.

Placki smażyć na grubej, najlepiej żeliwnej, suchej patelni, solidnie nagrzanej, ale nie za gorącej, żeby się zbytnio nie przypaliły. Smażyć koło trzech minut z każdej strony, na ładnie złoty kolor. Gotowe odkładać na bok.

Zaraz po usmażeniu będą lekko miękkie, potem nieco stwardnieją, ale zachowają w środku sporo wilgoci.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii ciasta, desery, kuchnia brytyjska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, pieczone i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s