słodko kwaśna karkówka z ananasem, na wietnamską modłę

Składniki (na 4 osoby):

  • karkówka – cztery centymetrowe plastry
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 ananasa
  • 3 szalotki
  • 3 cebule dymki
  • liście selera naciowego – pęczek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 papryczka chili

marynata:

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru

sos:

  • 2 łyżki octu (może być biały, może być ryżowy)
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • sok z dwóch cytryn
  • mąka ziemniaczana rozrobiona z wodą

Mięso pokroić na cienkie plasterki, zamarynować przez przynajmniej 20 minut w sosie rybnym z cukrem.

W międzyczasie pokroić:

  • paprykę w paski
  • ananasa w niezbyt grubą kostkę
  • pomidory w ósemki
  • cebulki od dymki w ósemki
  • zieleninę od dymki w dwucentymetrowe kawałki
  • chili w cienkie, ukośne plasterki
  • liście selera w paski

Drobno posiekać szalotkę i czosnek. Wymieszać wszystkie składniki sosu.

Dobrze rozgrzać wok, wlać trochę oleju. Wrzucić połowę czosnku, połowę szalotki  i zamarynowane mięso. Przesmażyć. Wyjąć z woka i odłożyć. Wrzucić resztę czosnku i szalotki, paprykę, ananasa, wrzucić pomidory, chili.  Przesmażyć, aż ananas będzie gotowy. Dodać mięso, zalać sosem, chwilę podsmażyć. Wrzucić dymki, zieleninę od dymki i liście selera, podsmażyć, podawać.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii jednogarnkowe, kuchnia azjatycka, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, wieprzowina i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s