omlet

Doskonały na śniadanie, nie suchy, nie surowy.

Składniki

  • jajka
  • cheddar
  • masło
  • sól
  • pieprz

Na omlet dla jednej osoby wziąć trzy jajka średniej wielkości. Wbić do miski, roztrzepać widelcem z dodatkiem soli i pieprzu.

Na patelni postawionej na małym ogniu (na tym sztuczka polega) rozpuścić masło. Wlać jajka i przechylając patelnię rozprowadzić po całej jej powierzchni. Przez pierwsze pół minuty, lekko mieszać łopatką, zbierając ścięte jajka bliżej środka patelni, powstałe puste miejsca wypełniając jeszcze płynnymi jajkami, znowu przechylając patelnię.

Kiedy brzegi się zetną – ale nie przypalą! – lekko odkleić je od patelni. Środek omleta powinen być jeszcze mokry. Całość posypać tartym cheddarem. Wyłączyć gaz. Przy pomocy łopatki zawinąć omlet od brzegu i przełożyć na talerz.

Podawać.

Advertisements
Ten wpis został opublikowany w kategorii jarskie, kuchnia francuska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, śniadania i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s