zupa szczawiowa

Składniki:

  • 3 litry rosołu
  • marchewka z rosołu
  • ziemniaki
  • 2 słoiki szczawiu
  • śmietana 18% (duży kubek)
  • jajko
  • mąka

Marchewkę z rosołu pokroić w półplasterki, wrzucić do garnka. Dodać szczaw, gotować na małym ogniu.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować osobno na pół-twardo. Dodać do zupy.

Śmietanę rozprowadzić żółtkiem i łyżką mąki, zahartować zupą, dodać do garnka. Jeszcze chwilę gotować. Podawać z jajkiem na twardo i dodatkową śmietaną. Najlepsza jest następnego dnia.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia polska, na jesień, na wiosnę, na zimę, zupy i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s