scaloppine di vitello al limone (eskalopki cielęce w sosie cytrynowym)

Przygotowanie całego dania zajmuje 10 minut.

Składniki:

  • kotlety cielęce, rozbite tak cienko, jak to możliwe
  • mąka
  • sok z 1 dużej cytryny
  • dwa kieliszki białego wina
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • masło

Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i rozpuścić solidny kawałek masła. Rozbite kotlety cienko oprószyć mąką, włożyć na patelnię i rumienić po dwie, trzy minuty z każdej strony, raz tylko obracając. Po odwróceniu, przechylić patelnię i z wierzchu polewać mięso zbieranym gorącym masłem Lekko posolić i popieprzyć. Kiedy mięso będzie zarumienione z obydwu stron, wlać na patelnię wino, chwilę odparować. Dolać sok z cytryny, lekko zredukować.

Podawać.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii cielęcina, kuchnia włoska, na lato, na wiosnę i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s