pieczony kurczak z farszem z ciecierzycy

Składniki:

  • kurczak
  • ciecierzyca
  • 2 papryczki chili
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • masło (sporo)
  • tymianek
  • estragon
  • czosnek – 2 główki

W misce wymieszać ciecierzycę, posiekane – razem z pestkami – chili, dobry chlust oliwy, otartą skórkę z 1 cytryny, tymianek – same listki, albo suszony.

Farszem napchać kurczaka, zatkać otwór cytryną (tą, z której otarta została skórka).

Z masła i estragonu przygotować masło ziołowe. Ręką oddzielić skórę na piersi kurczaka i napchać pod nią masła. Główki czosnku przekroić na pół, ułożyć w brytfannie a na nich położyć kurczaka. Całość posolić, popieprzyć, polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na przynajmniej godzinę. Podczas pieczenia można podlewać powstającym sosem.

Kiedy kurczak się upiecze, wyjąć z niego nadzienie, dodać trochę oliwy, sosu vinaigrette oraz przetarty przez sito miąższ z pieczonej cytryny i czosnek, na którym piekł się kurczak. Dodać trochę soli i pieprzu, lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.

Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, drób, kuchnia francuska, pieczone i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz