pory na maśle

W jednym ze swoich programów Gordon Ramsay podał takie pory do ryby pieczonej w masie solnej.

Składniki:

  • młode pory
  • masło
  • białe wino
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • tymianek
  • orzechy laskowe
  • natka pietruszki
  • kilka ząbków czosnku

Pory umyć, pokroić na kawałki około 10 cm (białe części). Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć pory, dodać gałązki tymianku, czosnek – nieobrany, tylko zgnieciony nożem – obsmażyć pory na brązowo z każdej strony. Dodać łyżkę masła, kiedy się rozpuści, wlać białe wino, dodać jeszcze ze dwie łyżki masła. Pory polewać powstałym sosem, patelnię przykryć, ale niezbyt szczelnie, dusić około 10 – 15 minut.

Kiedy pory będą gotowe, przełożyć na półmisek, posypać grubo posiekaną natką pietruszki i pokruszonymi orzechami laskowymi.

Ten wpis został opublikowany w kategorii dodatki, jarskie, kuchnia fusion, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz