W jednym ze swoich programów Gordon Ramsay podał takie pory do ryby pieczonej w masie solnej.
Składniki:
- młode pory
- masło
- białe wino
- sól
- pieprz
- oliwa
- tymianek
- orzechy laskowe
- natka pietruszki
- kilka ząbków czosnku
Pory umyć, pokroić na kawałki około 10 cm (białe części). Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć pory, dodać gałązki tymianku, czosnek – nieobrany, tylko zgnieciony nożem – obsmażyć pory na brązowo z każdej strony. Dodać łyżkę masła, kiedy się rozpuści, wlać białe wino, dodać jeszcze ze dwie łyżki masła. Pory polewać powstałym sosem, patelnię przykryć, ale niezbyt szczelnie, dusić około 10 – 15 minut.
Kiedy pory będą gotowe, przełożyć na półmisek, posypać grubo posiekaną natką pietruszki i pokruszonymi orzechami laskowymi.