duszony kurczak z warzywami, na sposób włoski

Kolejny przepis wg. Gennaro Contaldo. Doskonałe, sycące, jednogarnkowe danie. Proste i szybkie w przygotowaniu – około godziny całej roboty. Z podanych ilości warzyw, spokojnie starczy sosu na 4 osoby, czyli 4 podudzia z kurczaka. W razie potrzeb, trzeba zmieniać proporcje.

Składniki:

  • podudzia z kurczaka – po jednym na dorosłą osobę
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka ząbków czosnku
  • łodyga selera naciowego
  • kawałek tłustego boczku, albo słoniny
  • 1 strączek chili
  • 1 ziemniak
  • 1 kieliszek białego wina
  • zielony groszek – 1 puszka, albo odpowiednia ilość świeżego lub mrożonego
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • bulion z kurczaka
  • 3 gałązki rozmarynu

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć. Pomidory pokroić na połówki, pozostałe warzywa w grubą kostkę, tak samo postąpić z boczkiem lub słoniną. Czosnek obrać i tylko zmiażdżyć nożem kub pięścią.

Na patelni rozgrzać sporo oliwy, włożyć mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Dodać boczek, obsmażyć. Dodać rozmaryn.

Podlać winem, zredukować. Dodać cebulę, czosnek, chwile podsmażyć, a następnie dodać pozostałe warzywa.

Przecier pomidorowy rozrobić w dwóch chochlach bulionu, wlać na patelnię. Całość przykryć i dusić na minimalnym ogniu 30 – 40 minut, w razie potrzeby podlewając bulionem.

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, drób, duszone, jednogarnkowe, kuchnia włoska i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s