pierś z kurczaka nadziewana prosciutto i ricottą

Przepis spisany z jednego z programów Gennaro Contaldo. W oryginale ricotta i mozarella są z bawolego mleka – równie dobrze sprawdza się wersja kozia… Danie łatwe i szybkie w przygotowaniu, dające wyborny smak.

Składniki:

  • filet z kurczaka – po jednej piersi na dorosłą osobę
  • prosciutto crudo
  • ricotta
  • parmezan
  • wędzona mozarella
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • chili
  • białe wino – to, które będzie podane do stołu
  • bulion z kurczaka

Filety z kurczaka – najlepiej ze skórą – rozciąć wzdłuż, po grubości i otworzyć. Nasmarować lekko oliwą i stłuc wałkiem do ciasta.

Wymieszać ricottę, starty parmezan i pokruszoną mozarellę, dodać listki tymianku.

Kurczaka osolić i popieprzyć. Na każdej stłuczonej piersi kurczaka układać plastry prosciutto, przykrywając cały kotlet, następnie nałożyć na jedną połówkę wymieszane sery i złożyć kotlet do kształtu, w jakim był przed rozcięciem.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić zgnieciony nożem ząbek czosnku i rozcięte wzdłuż chili.

Na rozgrzaną oliwę włożyć kurczaka i obsmażyć na rumiano z każdej strony, zamykając mięso. Podlać wszystko dobrym kieliszkiem białego wina i chochlą bulionu z kurczaka. Wrzucić gałązki tymianku, dusić pod przykryciem około 15 minut pilnując, żeby sos się nie wygotował, w razie potrzeby podlewając bulionem i winem.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii drób, kuchnia włoska, na lato, na wiosnę i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s