pierś kurczaka duszona z pieczarkami

Składniki:

  • piersi z kurczaka – najlepiej ze skórą i kostką – po jednej na osobę
  • pomidorki koktajlowe
  • pieczarki
  • zielone oliwki
  • czosnek
  • chili
  • natka pietruszki
  • bulion z kury, albo woda od gotowania makaronu
  • białe wino
  • oliwa z oliwek

Oliwki pokroić w plastry, niezbyt cienkie, podobnie postąpić z pieczarkami i pomidorami. Posiekać pietruszkę, pokroić w grube plasterki czosnek.

Kurczaka przyprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać porządnie oliwę, włożyć mięso i smażyć na rumiano, 4 do 5 minut. Wyjąć z patelni.

Patelnię zdeglasować winem, chwilę odparować. Dolać oliwy, wrzucić czosnek, rozkrojone wzdłuż chili, oliwki, pomidorki, podlać bulionem. Dodać soli i pieprzu. Wrzucić pieczarki, posiekaną natkę pietruszki. Ponownie podlać bulionem. Na wierzchu położyć kurczaka. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i dusić 5 – 6 minut.

Podawać – nic więcej nie potrzeba.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, drób, jednogarnkowe, kuchnia włoska, na lato, na wiosnę i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s