kluski śląskie

Składniki:

  • ugotowane, ostudzone ziemniaki
  • mąka ziemniaczana

Ziemniaki przecisnąć przez praskę, włożyć do miski, równo rozprowadzić po dnie i lekko uklepać. Wyjąć 1/4 i na to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść wszystko razem, zostawić na chwilę. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą spłaszczać, robiąc wgłębienie palcem.

Wrzucać na osolony wrzątek i gotować, póki nie wypłyną.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dodatki, jarskie, kuchnia polska, na jesień, na zimę i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s