policzki wołowe

Danie banalne w przygotowaniu, ale wymagające sporo czasu. W ostatniej chwili zrobić się go nie da…

Składniki:

  • policzki wołowe
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • czerwone wino
  • krojone pomidory pelati, albo puree z pomidorów
  • sól
  • pieprz

Cebulę pokroić w grubą kostkę.

Piekarnik rozgrzać do 140°C. W naczyniu do pieczenia (koniecznie z pokrywką, może być żeliwne, może stalowe emaliowane) rozgrzać oliwę.

Mięso posolić, popieprzyć. Zrumienić z każdej strony na rozgrzanej oliwie, wyjąć i odłożyć.

Wrzucić i przesmażyć cebulę. Kiedy się zrumieni, włożyć do niej mięso, zdeglasować czerwonym winem (w efekcie wlać prawie całą butelkę), dodać pomidory. Kawałki mięsa powinny być zanurzone do 2/3 w sosie. Przykryć niezbyt szczelnie i wstawić do piekarnika na 3 godziny. Po tym czasie mięso rozpada się na kawałki przy minimalnym nacisku widelca.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii duszone, kuchnia polska, na jesień, na zimę, wołowina i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s