pierś z kaczki, w winnym sosie z jabłkami

Skladniki:

  • piersi z kaczki (po jednej na dorosłą osobę)
  • jabłko
  • czerwone wino
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ząbek czosnku

Skórę na kaczych piersiach ponacinać w kratkę uważając, żeby nie skaleczyć mięsa. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.

Nagrzać piekarnik do 200°C bez termoobiegu.

Patelnię postawić na ogniu, po chwili położyć kaczkę skórą do dołu. Smażyć, aż ładnie się zarumieni. Odwrócić, znowu smażyć do przyrumienienia. Jeżeli na bokach filetów widać surowe mięso, postawić filet na boku i smażyć, żeby całość zamknąć.

Przyrumienione mięso przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika na nie dłużej, niż 10 minut.

Na patelnię po kaczce wrzucić obrane i pokrojone w plasterki jabłko. Poddusić. Dodać czosnek – całe ząbki zgnieść tylko nożem, żeby potem łatwiej było wyjąć z patelni. Podlać wszystko 3/4 butelki czerwonego wina. Zredukować, dodać soli do smaku. Czosnek wyjąć.

Kaczkę, po maksimum 10 minutach wyjąć z piekarnika, położyć na desce, żeby odpoczęła, około 5 minut. Pokroić na grube plastry. Podawać z sosem winnym.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, drób, kuchnia fusion, na jesień, na wiosnę, na zimę, pieczone i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s