jeleń w winnym sosie

Najwięcej czasu – około 40 minut – zajmuje przygotowanie sosu. Samo mięso potrzebuje w sumie kilkunastu do dwudziestu minut.

Składniki na sos:

  • trzy szalotki
  • ząbek czosnku
  • kawałek wędzonego boczku
  • tymianek (najlepiej świeże gałązki dwie lub trzy)
  • 350 ml bulionu z kurczaka
  • 3/4 butelki czerwonego wina
  • garść pieprzu ziarnistego
  • 2 kostki gorzkiej czekolady (po starciu solidna łyżka stołowa)
  • łyżka octu winnego

Do mięsa:

  • kawałek jelenia (udziec, albo jeszcze lepiej polędwica)
  • sól
  • pieprz
  • solidna łyżka masła
  • oliwa z oliwek

Najpierw sos. Boczek pokroić w kostkę, szalotki w grube piórka, pieprz zmiażdżyć na grube kawałki (w moździerzu, albo na desce, dnem rondelka). W sporym rondlu rozgrzać oliwę, zrumienić boczek, dodać szalotki, zmiażdżony ręką ząbek czosnku, liście laurowe i tymianek oraz zgnieciony pieprz. Podsmażyć przez chwilę, aż szalotki zmiękną i lekko się zarumienią. Podlać 3/4 butelki wina, zredukować. Dolać bulion, zredukować. Przecedzić przez sito, dodać ocet i czekoladę, wymieszać, trzymać w cieple.

Piekarnik nagrzać do 180°C z termoobiegiem.

Mięso (wyjęte przynajmniej godzinę wcześniej z lodówki) obsypać solidnie grubo mielonym pieprzem i grubą solą. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso i przez kilka minut rumienić z każdej strony. Na koniec włożyć masło i kiedy się rozpuści, patelnię przechylić i stopionym masłem oblewać chwile mięso. Zdjąć z patelni, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 8 – 10 minut do piekarnika (zależy jaki stopień wypieczenia kto lubi). Po tym czasie wyjąć i odczekać 6 minut. Pokroić – powinno być różowe w środku. Podawać z sosem.

 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, dziczyzna, kuchnia francuska, na jesień, na zimę, pieczone i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s