confit z kaczki

Składniki:

  • uda z kaczki
  • tłuszcz z kaczki*
  • tymianek
  • sól
  • czosnek

Udka natrzeć porządnie solą i odstawić na 24h do lodówki. Po tym czasie obetrzeć z nadmiaru soli, ułozyć w naczyniu do pieczenia, włożyć tymianek i ząbek czosnku, wszystko zalać kaczym tłuszczem tak, żeby całe mięso było przykryte. Wstawić na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 80°C. Po 2 godzinach piekarnik wyłączyć a mięso zostawić w środku do ostygnięcia.

Można podawać na ciepło – wtedy należy podsmażyć na patelni, najpierw skórą do dołu, na złoty kolor.

Można jeść na zimno – wystarczy wyjąć z tłuszczu i gotowe.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dania główne, drób, kuchnia francuska, na jesień, na lato, na wiosnę, na zimę, pieczone i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s