sopa castellana (kastylijska zupa czosnkowa)

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej, wędzonej papryki
  • 2 jajka
  • oliwa
  • sól
  • boczek (oryginalnie jamon ibérico)
  • stare pieczywo

Cebulę pokroić w piórka, boczek w gruba kostkę, czosnek w plasterki.

Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, razem z czosnkiem i boczkiem. Dodać paprykę, przesmażyć, zalać wodą. Gotować.

Jajka roztrzepać w misce, wlać na wrzącą wodę, ciągle mieszając. Dodać porwany na kawałki chleb (ilość według gustu) i chwile jeszcze potrzymać na ogniu.

Bardzo pożywna, doskonała na chłodne dni.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii kuchnia hiszpańska, kuchnia śródziemnomorska, na jesień, na zimę, zupy i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s